Neurofeedback: voor wie?

 

kinderen_200pxKinderen

Neurofeedback is zeer geschikt voor de behandeling van diverse klachten bij kinderen. Veel onderzoeken hebben de werking van neurofeedback bij kinderen met ADHD en autisme dan ook reeds aangetoond. Ook bij o.a. dyslexie, leerstoornissen en Gilles de la Tourette kan neurofeedback worden ingezet. Veel voorkomende klachten die met neurofeedback worden behandeld bij kinderen hebben betrekking op aandacht- en concentratiestoornissen.

 

Volwassenen

Een aantal klachten waarmee volwassenen de huisarts bezoeken kunnen met neurofeedback worden behandeld. Van de meest voorkomende klachten zoals moeheid, hoofdpijn en depressie, is bekend dat ze samen kunnen gaan met veranderingen in de activiteit van de hersenen. Zowel moeheid als depressie gaan gepaard met verminderde activiteit van bepaalde delen van de hersenen. Hoofdpijnen en met name migraine, gaan vaak gepaard met verhoogde activiteit. Door de neurofeedbacktraining neemt de moeheid af en worden depressieve gevoelens minder. Bij migraine nemen de aanvallen af in hoeveelheid en intensiteit, of blijven de aanvallen helemaal achterwege. Neurofeedback wordt ook ingezet bij stress, burn-out, angststoornissen en aandacht- en concentratiestoornissen. Bovendien komen een aantal psychiatrische ziektebeelden zoals schizofrenie en obsessief compulsieve stoornis ook in aanmerking voor behandeling met neurofeedback. Bij veel neurologische ziektebeelden zoals beroerte, parkinson en dementie, is neurofeedbackbehandeling wel mogelijk maar wordt per persoon bekeken wat de mogelijkheden zijn.

 

Ouderen

Het ouder worden gaat vaak gepaard met een slechter geheugen en concentratieproblemen. Uit onderzoek is gebleken dat deze veranderingen voor een deel kunnen worden voorkomen en klachten kunnen worden verminderd door neurofeedback. Diverse studies hebben aangetoond dat veroudering van de hersenen samengaat met veranderde activiteit van de hersenen. Het blijkt dat oudere hersenen af en toe informatie langzamer verwerken. Door neurofeedback leren de hersenen informatie sneller te verwerken.
Dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, gaat veelal gepaard met afwijkende activiteit van de hersenen. In het beginstadium van dementie is neurofeedbacktraining mogelijk. De gevolgen van dementie, zoals geheugenverlies, kunnen hierdoor tijdelijk worden verminderd. Het is op dit moment echter niet bekend in welke mate neurofeedback het ziektebeeld kan beïnvloeden. Een mogelijk voorstadium van dementie, wat Mild Cognitive Impairment (MCI) genoemd wordt, kan ook met neurofeedbacktraining worden behandeld.

 

Prestatieverbetering

Maar niet alleen mensen met klachten hebben profijt van neurofeedbackbehandelingen.
Deze training kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor een heldere geest en volledige concentratie zoals van belang in het zakenleven, in de topsport of bij musici om de alertheid te verhogen en prestaties te optimaliseren. Deze training staat ook wel bekend als peak-performance.

 

 

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers