Slaapproblematiek

Er bestaan verschillende soorten slaapproblemen. Sommige mensen liggen lang wakker, andere mensen vallen snel in slaap, maar worden ’s nachts regelmatig wakker. Wéér andere mensen slapen heel onrustig. Ze bewegen veel of hebben (enge) dromen. Te weinig nachtrust kan een nadelige invloed hebben op concentratie, aandacht en gemoedstoestand overdag.

Neurofeedbacktraining
Tijdens de (Q)EEG-voormeting wordt de hersenactiviteit gemeten met de ogen open en met de ogen dicht. Alhoewel er geen slaap-EEG wordt uitgevoerd, wordt wel een beeld verkregen van de hersenactiviteit in rusttoestand. Normaal gesproken worden hersenen minder actief zodra de ogen gesloten worden. De hersenen hoeven dan minder informatie te verwerken, omdat geen visuele prikkels binnenkomen. Bij mensen met slaapproblemen worden de hersenen actiever in plaats van minder actief zodra de ogen gesloten worden. Veel mensen omschrijven dit als ‘gedachten die door hun hoofd blijven malen’. Met neurofeedback wordt geprobeerd om de hersenactiviteit te normaliseren. Hierdoor worden de hersenen met geopende ogen actiever dan met gesloten ogen.

Resultaten en effectiviteit
Het is vooraf moeilijk te zeggen hoeveel trainingen nodig zijn. Dit is afhankelijk van de klachten, de afwijking van de hersenactiviteit en de vorderingen tijdens de trainingen. Na vijf tot zes trainingen worden de eerste veranderingen opgemerkt. Inslapen gaat sneller of doorslapen gaat beter. Hierdoor is men ’s ochtends beter uitgerust. Het uitgeruste gevoel heeft een positieve invloed op het dagelijks functioneren. De veranderde hersenactiviteit wordt vanzelf ingezet in het dagelijks leven. Hier is geen extra oefening voor nodig.

 

Klik hier om het verhaal over vermoeidheid en slapeloosheid te lezen.

Customized Social Media Icons from Acurax Digital Marketing Agency