Hoofdpijnen

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten in Nederland. Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. De mate van de hoofdpijn kan verschillen. Bij de meeste mensen is het een korte, onschuldige klacht die vanzelf weer verdwijnt. Andere mensen hebben zo veel last van hoofdpijn dat hun dagelijks leven hierdoor wordt beïnvloed. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn zoals migraine en spanningshoofdpijn.

Neurofeedbacktraining
Vooral bij spanningshoofdpijnen komt het regelmatig voor dat de hersenen overactief zijn. Bij migraine vertonen de hersenen ontregelde activiteit. Migraine komt veel meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Bij vrouwen treden aanvallen vaak op tijdens de menstruatie. Clusterhoofdpijn komt met name bij mannen voor. Er ontstaat een hevige bonzende pijn op één plek die kan uitstralen naar de slaap of kaak. Met neurofeedback wordt getracht het activatiepatroon van de hersenen te verbeteren.

Resultaten en effectiviteit
Het is vooraf moeilijk te zeggen hoeveel trainingen er nodig zijn. Dit is afhankelijk van de klachten, de afwijking van de hersenactiviteit en de vorderingen tijdens de trainingen. Na acht tot tien trainingen worden vaak de eerste veranderingen opgemerkt. De hoofdpijnen nemen in frequentie en hevigheid af. Had een pijnstiller voorheen geen effect, na neurofeedback blijkt het middel wél te werken. Sommige mensen hebben zelfs geen medicatie meer nodig. De veranderde hersenactiviteit wordt vanzelf ingezet in het dagelijks leven. Hier is geen extra oefening voor nodig.

Klik hier om het verhaal over migraine te lezen.

Animated Social Media Icons by Acurax Wordpress Development Company