Depressie of Angst

 

Depressie of Angst

Wanneer een sombere bui lang aanhoudt en ernstige problemen veroorzaakt, kan er sprake zijn van een depressie. Er zijn verschillende vormen van depressie. Een depressie kan variëren van licht tot ernstig. Bovendien kan deze in episodes voorkomen of continu aanwezig zijn.
Angstklachten kennen ook verschillende vormen. Zo bestaan er bijvoorbeeld specifieke angststoornissen, zoals angst voor spinnen, de tandarts of hoogtes (hoogtevrees). of  Maar angst kan zich ook uiten door veelvuldig piekeren, zorgen maken en ‘beren op de weg zien’.
Daarnaast bestaan er nog specifieke angststoornissen. Een voorbeeld is Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS), waarbij klachten ontstaan na een traumatische gebeurtenis. Een ander voorbeeld is Obsessief-Compulsieve stoornis, waarbij dwangmatige handelingen zoals handen wassen of schoonmaken voorop staan. Angstklachten en depressieve klachten komen relatief vaak samen voor.

Neurofeedbacktraining
Wanneer er sprake is van een depressie of bepaalde angststoornissen, gaat dit vaak gepaard met een verschillende activatie van de verschillende hersenhelften links en rechts frontaal. Tijdens de hersenmeting, die gedaan wordt om te bepalen of behandeling met neurofeedback mogelijk is, wordt onderzocht of dit bij u ook het geval is. Waar depressie vaak gepaard gaat met onderactiviteit gaan angstklachten gepaard met overactiviteit. Wanneer u vermoedt dat u een depressie, of een angststoornis heeft, is het belangrijk dat u contact zoekt met uw huisarts. Wanneer u op dit moment een ernstige depressie heeft, is neurofeedback niet geschikt voor u. Wanneer u een milde of matige depressie heeft die aanhoudt, is neurofeedback wel mogelijk. Ook als u regelmatig somber bent, maar geen depressie heeft, kan met een intake beoordeeld worden of neurofeedback u kan helpen.
Er zijn ook mensen die al langere tijd anti-depressiva slikken en dit graag willen afbouwen. Hierbij kan neurofeedback u ook helpen. Hiervoor is overleg en afstemming met uw behandelend noodzakelijk.
Ook voor verschillende angstklachten is neurofeedback onderzocht. Wanneer u veel piekert, zich zorgen maakt en spanning ervaart kan neurofeedback u helpen.

Resultaten en effectiviteit
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van neurofeedback bij depressie. De resultaten zijn positief en behandeling van depressie en somberheid is dan ook goed wetenschappelijk onderbouwd. Ook herstel na een burn-out, angstklachten en omgaan met stress middels neurofeedback is regelmatig onderzocht. U kunt verwachten dat uw klachten gedurende de behandeling langzaam afnemen. De stemming verbetert bij depressie en bij de andere genoemde klachten nemen spanning en eventuele slaapproblemen af. Neurofeedback is een goede ondersteuning van uw herstelproces.

 

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers