Beroerte (CVA)

Een hersenbloeding of –infarct heeft een grote invloed op de werking van de hersenen. Er kunnen lichamelijke, sociale en psychische problemen ontstaan. Hierbij kan gedacht worden aan een halfzijdige verlamming, verstoord evenwicht, veranderingen in gedrag, geheugenproblemen en spraak- en taalproblemen.

Neurofeedbacktraining
Zes tot acht maanden na een beroerte is neurofeedback wellicht mogelijk. Door de bloeding of het infarct is de hersenactiviteit ontregeld. Met neurofeedback wordt geprobeerd het activatiepatroon van de hersenen te verbeteren.  Of neurofeedbacktraining zinvol kan zijn wordt bij de intake per individu beoordeeld.

Mogelijke effecten
Het is vooraf moeilijk te zeggen hoeveel trainingen er nodig zijn. Dit is afhankelijk van de klachten, de afwijking van de hersenactiviteit en de vorderingen tijdens de trainingen. Binnen acht tot tien trainingen worden de eerste veranderingen verwacht. De coördinatie en het evenwicht kunnen verbeteren. Ook kan de concentratie verbeteren en moeheid verminderen. Andere therapieën die gevolgd worden, zoals fysiotherapie, logopedie of ergotherapie, kunnen efficiënter verlopen door de combinatie met neurofeedback. De veranderde hersenactiviteit wordt vanzelf ingezet in het dagelijks leven. Hier is geen extra oefening voor nodig.

 

Klik hier voor het ervaringsverhaal van Emmy

 

Floating Social Media Icons by Acurax Wordpress Designers