Concentreren kun je leren

Kinderen die zich goed kunnen concentreren, hebben betere schoolprestaties, blijkt uit onderzoek. Toch hoeven ouders van dagdromertjes of spring-in-het-velds niet te wanhopen. Met gerichte training kun je ze flink op weg helpen. “Eérst de lego opruimen, daarna pas iets nieuws pakken.”

Werp een blik in een kleuterklas en je pikt ze er zo uit: de kinderen die bij ieder voorbijkomend vliegtuig hun hoofd wegdraaien en van het ene op het andere moment in een heel andere wereld lijken te belanden. Heel schattig natuurlijk, deze dagdromers, maar uit promotie­onderzoek van gezondheidzorg spsycholoog Renske Wassenberg blijkt dat kleuters die zich niet goed kunnen concentreren, uiteindelijk minder goed presteren op de Cito-eindtoets. Zó belangrijk is het vermogen tot concentratie dus.

Lees meer op: jmouders.nl

 

 

 

 

Onderzoek laat zien: neurofeedback bewezen en effectieve behandelmethode bij ADHD

Neurofeedback is een nog omstreden behandeling van ADHD die reeds 10 jaar wordt toegepast in de Verenigde Staten.

Het principe van neurofeedback is gebaseerd op het (Q)EEG-scanbeeld van een ADHD’er. Het onevenwicht tussen trage (bijzaken) en snelle (hoofdzaken) hersengolven wordt bijvoorbeeld geregistreerd en weergegeven op een computerscherm. Wanneer echter de trage onder een bepaald niveau èn de snelle hersengolven boven een bepaald niveau komen, komen er punten bij op een teller. Hierdoor wordt men gestimuleerd om de hersengolven langer op ditzelfde niveau (dus op een geconcentreerd niveau) te houden.

Door de positieve feedback merkt men dat dit niveau langer gerekt kan worden en dus de concentratie van de AD(H)D’er.

Lees meer op adhdblog.nl

 

Blowen verandert het brein

Hoewel sandaal dragende hippies u indertijd misschien van het tegendeel hebben willen overtuigen, is het overduidelijk: het overdadig roken van wiet is niet bevorderlijk voor het brein. Bewijs hiervoor is echter moeilijk hard te maken, maar daar lijkt nu een, kleine, verandering in te zijn gekomen.

Wetenschappers onderzochten namelijk het brein van een 48 chronische rokers van de stof, en vergeleken die met 62 proefpersonen die nog nooit een joint hadden aangeraakt.

Lees meer op hpdetijd.nl

Lees nog meer op nationalezorggids.nl

Schade aan neuronen door slaapgebrek

neuronWanneer je niet genoeg slaapt, sterven neuronen die betrokken zijn bij slaapritme en concentratie af. Deze schade is niet te herstellen door op andere dagen langer te slapen.

Te weinig slaap
Van bijslapen in het weekend knap je op, maar voor je hersenen is het dan misschien al te laat. Door lange tijd weinig te slapen, sterven neuronen in de hersenstam af. Het gaat dan over neuronen die betrokken zijn bij het reguleren van het slaapritme en je concentratie. Deze schade is niet meer te herstellen. Voor mensen die beroepsmatig weinig slaap krijgen zou dit wel eens een groter probleem kunnen zijn dan tot nu toe gedacht.

Lees verder op NPO Wetenschap

Persoonlijke ontwikkeling op basis van neurofeedback

business_teamIT speelt een steeds grotere rol binnen organisaties. Het leidt bedrijfsprocessen in goede banen, het verzorgt de communicatie en het is een middel om onderscheidende producten te ontwikkelen. Inmiddels begint de cognitieve wetenschap ook onderdeel te worden van dit ecosysteem, en verrassend genoeg voor twee uiterst verschillende dingen: persoonlijke ontwikkeling en marketing.
Als liefhebber van technologie kijk ik altijd uit naar nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Innovatie in de IT kan tegenwoordig uit de meest onverwachte hoeken kan komen en zo kwam ik bij toeval in aanraking met persoonlijke training op basis van neurofeedback.

Toen ik de directeur sprak van het Nederlandse bedrijf dat dit soort diensten aanbiedt, was ik direct gefascineerd. Ik besloot vervolgens een training te volgen om te zien of een dergelijke technologie de beloofde resultaten kan waarmaken. Achteraf was ik verbaasd hoeveel positieve effecten deze training heeft gehad.

Lees verder op cio.nl/carriere

 

Neurofeedback brengt hersenen in balans

geznetNeurofeedback brengt hersenen in balans – Therapie met de computer. Oefeningen doen met de computer en zo van je vermoeidheid afkomen. Of van je hyperactiviteit. Het kan met neurofeedback.

Lees verder op Gezondheidsnet.nl

ADHD goed behandelbaar met neurofeedback

rsz_concentratie_slechtADHD kan een enorm beperkende stoornis zijn voor een individu. Vaak wordt op zo’n moment allerlei medicatie, coaching en therapie ingezet, en recenter:neurofeedback. ADHD blijkt in veel gevallen goed te behandelen zijn met neurofeedback.

Lees verder op Infonu.nl

Adolescenten strafrecht een goed idee?

Jongvolwassenen van 21 en 22 jaar werden altijd als volwassenen berecht. Maar sinds 1 april van dit jaar is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Een rechter kan er nu ook voor kiezen om jongvolwassenen van 21 of 22 jaar onder het jeugdstrafrecht te laten vallen. Het is een nieuwe maatregel die wordt ingegeven door recent hersenonderzoek.

Lees verder op Scientias.nl

ADHD: Balans door hersentraining

neurofeedbackNeurofeedback is een trainingsmethode voor de hersenen, bedoeld om ontregelde hersenactiviteit weer in balans te brengen. Klachten, die verband houden met ontregeling, verminderen of verdwijnen door operante conditionering van de hersenactiviteit.
[Lees verder op Adhd-xtra.nl]

Mijn eerste blog

Femma KuiperIn mijn eerste blog wil ik mijzelf en mijn onderneming graag aan jullie voorstellen. Mijn naam is Femma Kuiper, en ik ben de eigenaar van een praktijk voor neurofeedback: het BioMetrisch Centrum Kampen. Wie geïnteresseerd is in mijn achtergrond verwijs ik graag naar mijn pagina op Linkedin.

Ik werk samen met andere praktijken die zijn aangesloten bij het landelijk netwerk van het BioMetrisch Centrum.
Het BioMetrisch Centrum is een instituut voor ontwikkeling, scholing en onderzoek op het gebied van hersenactiviteit. Hiervoor werken we samen met onderzoeksinstellingen uit buiten- en binnenland.
Kennis uit recente onderzoeken zorgt ervoor dat de cliënt een behandeling ontvangt die voldoet aan de laatste stand van zaken in wetenschap en techniek in combinatie met een persoonlijke benadering.Mijn blogs zullen gaan over hersenen, neurofeedback, ADHD, behandelmethodes, en aanverwante onderwerpen.

En als je wilt weten wat neurofeedback voor jou kan betekenen of wil je wilt gewoon eens nader kennis maken met mij en mijn praktijk, dan ben je van harte welkom op de Esdoornhof 281 in Kampen.

Social Network Widget by Acurax Small Business Website Designers